Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

"Με λές" ή "Μου λές";;

ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ» ??? -Άρθρο του (Αθηναίου) Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινώτη στο "ΒΗΜΑ"Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ !!!!«ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ» ??? ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ"...Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής* οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση. Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ. το "λέγεις μοι" παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) "με λες" και "μου λες", αντίστοιχα.Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος. Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά. Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με το συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας "θα σου πω κάτι", "θα της δώσω κάτι", στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το "σφάλμα" που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: "θα σας πω κάτι", "θα τους δώσω κάτι". Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική! Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό...."

5 σχόλια:

 1. Επειδή το όνομά μου είναι Γραμματική και το χωριό μου βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα, θεώρησα ότι έπρεπε να αναδημοσιεύσω αυτό το άρθρο για την αποκατάσταση της τάξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πλακα ΜΕ κανεις???????

  επιτελους!! ας τα πει καποιος!!!
  και εν παση περιπτωση ας κρατηθουν οι τοπικοι ιδιωματισμοι ..... δεν ειν κακο :)))

  την καλημερα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η γλώσσα προσδιορίζεται και εξηγείται με πολιτικούς, κοινωνικούς, ιστορικούς όρους. Επικρατέστερο δεν είναι το ορθότερο -και ποιο να είναι αυτό άραγε;- αλλά ό,τι εκφράζει καλύτερα την εξουσία. Μας κυβερνά το "Κοινό των Αρκάδων". Να είστε σίγουρη, γιαγιάκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχω κάποιες παρατηρήσεις. Στα βόρεια πότε χρησιμοποιούν την γενική;; Όταν λέμε πχ "θα σε κόψω κιμά" δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί παρεξήγηση;
  Όσο για τον πληθυντικό που μας λέει ο κύριος καθηγητής με το 'σας' και το 'τους' εκφράζεται η γενική πτώση. Δηλαδή πώς αλλοιώς θα ήταν; Υμών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το "Με Λες" είναι πολύ πιο σωστό. Άσε που το λες και το χαίρεσαι κιόλας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή